"Zien en gezien worden"

Architect Eric Scholman (bureau rphs+) is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Cultuurhuis. Hij spreekt enthousiast en bevlogen over het gebouw dat, zo is de planning, vanaf het einde van het jaar 2022 daadwerkelijk gerealiseerd zal gaan worden.


Het Cultuurhuis, is in zijn visie, de spil in het stedenbouwkundig plan van Berkel Centrum West, de nieuwe afronding van het centrum van Berkel en Rodenrijs aan de westzijde. Het geeft een enorme toegevoegde waarde aan de plek.

Uitdagende puzzel

Eric Scholman vertelt over de totstandkoming van dit Cultuurhuis in Berkel Centrum West:

‘Het was een uitdagende puzzel om de uitgebreide programmatische wensen van de gemeente en de gebruikers, te combineren met de beperkt beschikbare ruimte van de locatie alsmede met de beschikbare middelen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een ruimtelijk programma waarin alle gewenste functies volledig zijn opgenomen en door een optimalisatie van het gemeenschappelijk gebruik zeer compact is. Als voorbeelden hebben we ons onder andere verdiept in het Storyhouse in Chester en het daarvan afgeleide CulturA & Zo in Nootdorp.

De hoofdopzet van het Cultuurhuis is simpel. Onderdelen zoals cursusruimtes, filmzalen en de multifunctionele zaal die een sterk introvert karakter hebben, zijn opgetild van het maaiveld en bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. De meer extroverte bibliotheek bevindt zich op de begane grond en maakt tevens gebruik van de op alle lagen aanwezige foyers en horeca. Deze publieke ruimten, met hun in het algemeen transparante gevels, zijn sterk naar buiten gericht. Als je door het gebouw wandelt ervaar je de omgeving van het gebouw en vanuit de aangrenzende openbare ruimte ervaar je het gebruik van het Cultuurhuis. Het versterkt het zien en gezien worden.

De wandeling door de foyers eindigt op de derde verdieping op het dakterras: dé buitenkamer van het gebouw. Een prettige, beschutte buitenruimte waar je bij mooi weer goed kunt verblijven met uitzicht op de haven en het winkelplein.

In de kelder onder het gebouw bevindt zich een openbare fietsenstalling voor circa 400 fietsen, waar de bezoekers van het gebied op een veilige en comfortabele wijze hun fietsen kunnen stallen.’

Het Cultuurhuis wordt een kloek gemetseld gebouw dat uit het water van de haven verrijst. De in reliëf gemetselde gevels bestaan uit dezelfde steen als de aangrenzende kademuur. Scholman: ‘Ook hierdoor manifesteert het Cultuurhuis haar sterke verbondenheid met deze plek.’

© 2022 Exclusive interior. All Rights Reserved.

Scroll naar top